-->

Blog

Τι είναι και τι δεν είναι η Matterport Pro3. Την τεστάραμε, την συγκρίναμε και σας έχουμε νέα...

Η Matterport συνεπής στην εξέλιξη και πάντα πρωτοπόρος στην τεχνολογία VR, έκανε το επόμενο βήμα παρουσιάζοντας στην αγορά την camera Matterport Pro3, σε συνέχεια της προγενέστερης Pro2, με εντελώς διαφορετικό hardware προσθέτοντας την τεχνολογία LiDAR.

Τα νέα χαρακτηριστικά της Matterport Pro3

Η κάμερα Pro3 οδηγεί τη λήψη 3D στο επόμενο επίπεδο, θέτοντας νέα πρότυπα ταχύτητας, πιστότητας, ευελιξίας και ακρίβειας δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν ψηφιακά δίδυμα οποιουδήποτε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, οποιουδήποτε μεγέθους και πολυπλοκότητας.
Η νέα κάμερα διαθέτει καινοτόμο αισθητήρα LiDAR και προσφέρει στους χρήστες αυξημένη εμβέλεια χρήσης ενώ ξεκλειδώνει τη δυνατότητα αποτύπωσης και σε εξωτερικούς χώρους εμπλουτίζοντας την κορυφαία VR εμπειρία που ήδη προσέφερε στην παρουσίαση εσωτερικών χώρων οποιουδήποτε τύπου - από κατοικίες, καταστήματα και πολυτελή yacht έως ολόκληρα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, επαγγελματικούς χώρους κ.α. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα εναλλαγής μπαταριών αυξάνει την δυναμική της και δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες.
Για πολλούς, τα νέα αυτά χαρακτηριστικά έχουν δώσει στην κάμερα έναν “αέρα” 3D scanner. Ωστόσο, παρά την εξαιρετική της απόδοση σε εφαρμογές AEC, η Matterport Pro3 δεν είναι 3D scanner με την κλασσική έννοια του όρου. Ας δούμε συνοπτικά γιατί.

Είναι η Matterport Pro3 laser scanner;

Διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Matterport Pro3, δεν θα λέγαμε σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για laser scanner. Συνοπτικά:

  • Ακρίβεια: Matterport ±20mm στα 10m ενώ τα 3D laser scanner ξεκινούν με ακρίβειες από ±6mm στα 10m.

  • BIM Level of Development:  Με την Pro3 η επίτευξη LOD 200 είναι δεδομένη, υπό συνθήκες δυνατότητα επίτευξης LOD 300. * Η διαφορά από τα laser scanners έγειται στο ότι οι ακρίβειες τους, ακόμα και των entry level, εξασφαλίζουν από LOD350 μέχρι και LOD 500.**

Τι είναι τελικά, η Matterport Pro3;

Η Matterport Pro3 είναι ένα εργαλείο που κάποιος, χωρίς ιδιαίτερες  τεχνικές γνώσεις, μπορεί να δουλέψει πολύ γρήγορα στο πεδίο (περίπου 20 sec ανά scan), να μην αναζητήσει τρόπους συνένωσης των νεφών σημείων (registration) μιας και η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα στο πεδίο μέσω της εφαρμογής στο tablet, και με χρήση της Matterport συνδρομής του, να παραλάβει χωρίς κόπο το ψηφικό δίδυμο του χώρου που σάρωσε. Στη συνέχεια, και εάν επιθυμεί παραγωγή κατόψεων και σχεδίων υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του παραγόμενου point cloud σε μορφή .Ε57 ή .xyz , μέσω των πακέτων που προσφέρονται από την Matterport.

Εν κατακλείδι, με μια επένδυση σε κόστος αρκετά χαμηλότερο ενός 3D laser scanner, έχετε μια λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κλάδους της κατασκευής, του real estate, των ασφαλειών, του τουρισμού κ.α. σε εφαρμογές ψηφιακής τεκμηρίωσης, BIM (Building Information Modeling), παρακολούθησης εργασιών σε κατασκευαστικά έργα και έργα ανακαινίσεων, δημιουργία τρισδιάστατων περιηγήσεων, ενέργειες προώθησης και μοναδικές VR εμπειρίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία δημιουργίας των παραδοτέων το οποίο αποδεσμεύει τον χρήστη από έναν μεγάλο όγκο εργασίας και χρόνου. Αυτή είναι άλλωστε και η χρησιμότητα της Matterport συνδρομής χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η αυτοματοποίηση και τελικά, η ευχρηστία των καμερών Pro2 & Pro3.

Επιλέξτε την Matterport Pro3 αν:

Ψάχνετε έναν εύκολο, γρήγορο τρόπο να δημιουργήσετε ψηφιακά δίδυμα & εντυπωσιακές 3D περιηγήσεις από οποιονδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο

Τι λένε οι επαγγελματίες μηχανικοί για την χρήση της Matterport Pro3

Χρησιμοποιώντας τη Matterport Pro3 σε πραγματικά project και συνθήκες πεδίου, συνεργάτες μηχανικοί δηλώνουν ότι είναι ένα εξαιρετικό και γρήγορο πολυεργαλείο πχ για τακτοποίηση αυθαιρέτων (η ακρίβεια των 2cm @ 10m ) αλλά και εξέλιξης και ελέγχου κυρίως κτιριακών έργων από τους εκάστοτε εμπλεκόμενους, με άμεση  πρόσβαση μέσω web browser. Η επίτευξη LOD 200 είναι δεδομένη, υπό συνθήκες δυνατότητα επίτευξης LOD 300. *
Εδώ έγκειται η διαφορά από τα laser scanners οι ακρίβειες των οποίων, ακόμα και των entry level, εξασφαλίζουν μεγάλες ακρίβειες και επίτευξη από LOD350 μέχρι και LOD 500.**
Με άλλα λόγια, εκτός από τους κλασσικούς χρήστες (φωτογράφοι, real estate agents) που στόχος τους είναι η η δημιουργία φηφιακών διδύμων και εντυπωσιακών, πλούσιων σε πληροφορία 3D περιηγήσεων, η κάμερα Matterport Pro3 απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μηχανικών  ξεκινώντας από τοπογράφους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και τεχνικούς ενός εργοταξίου.

Σας ενδιέφερε αυτό το άρθρο; Μιλήστε με τους ειδικούς & ζητήστε DEMO

Δείτε περισσότερα στο blog ή εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλες τις νέες δημοσιεύσεις.

Σας ενδιαφέρει η Matterport Pro3; Επικοινωνήστε μαζί μας

Παραπομπές
* LOD 200 Approximate Geometry  Τα στοιχεία ορίζονται εν μέρει περιγράφοντας κατά προσέγγιση την ποσότητα, το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση τους.
LOD 300 Precise Geometry  Τα στοιχεία ορίζονται με ακριβείς διαστάσεις και τις σχετικές θέσεις τους ενισχύοντας την ακρίβεια.
**LOD 350 Precise Geometry with Connections  περιγράφει τις πληροφορίες για ένα στοιχείο με ακρίβεια και περιγράφει τη σχέση και τη σύνδεση ενός στοιχείου με άλλα στοιχεία.
LOD 400 Fabrication-ready Geometry Το στοιχείο μοντέλου αναπαρίσταται γραφικά μέσα στο Μοντέλο ως ένα συγκεκριμένο σύστημα, αντικείμενο ή συγκρότημα όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, τη θέση, την ποσότητα και τον προσανατολισμό με λεπτομέρειες, κατασκευή, συναρμολόγηση και πληροφορίες εγκατάστασης. Μη γραφικές πληροφορίες μπορούν επίσης να επισυναφθούν στο στοιχείο μοντέλου.
LOD 500 Operational/As-built Models  Το στοιχείο μοντέλου είναι μια αναπαράσταση επαληθευμένη στο πεδίο όσον αφορά το μέγεθος, το σχήμα, τη θέση, την ποσότητα και τον προσανατολισμό. Μη γραφικές πληροφορίες μπορούν επίσης να επισυναφθούν στα Στοιχεία Μοντέλου.

Θέματα από το Blog μας