-->

Συστήματα Easy Laser

3 σημάδια που δείχνουν ότι ο μειωτήρας, ο κινητήρας, η αντλία ή οι άξονες της προπέλας σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα και τι σημαίνει αυτό για εσάς

Είναι πολλές οι φορές που τα σημάδια για ενδεχόμενες αποκλίσεις από μια σωστή ευθυγράμμιση και κατ’ επέκταση την καλή λειτουργία μιας μηχανής είναι εμφανή αλλά λόγω φόρτου εργασίας ή έλλειψη εμπειρίας μπορεί να μην τα αντιληφθούμε εγκαίρως.

Αυτό συνεπάγεται κόστη επισκευών και καθυστερήσεων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητά. Μια λανθασμένη ευθυγράμμιση θα μειώσει σημαντικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του κινητήρα,  του μειωτήρα και γενικότερα τα επιμέρους τμήματα του στρεφόμενου εξοπλισμού.

Η προληπτική συντήρηση

Είναι αρκετά σημαντικό να πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης και της καλής λειτουργίας του στρεφόμενου εξοπλισμού όπως ο κινητήρας, ο μειωτήρας, τα αξονικά ή οι αντλίες. Οι έλεγχοι αυτοί όχι μόνο θα αποτρέψουν τα παραπάνω προβλήματα αλλά θα προσφέρουν και αξιοσημείωτα οφέλη όπως την αύξηση της παραγωγικότητας του μηχανήματος και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των ρουλεμάν. Επιπλέον τα στεγανοποιητικά μέσα παραμένουν λειτουργικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την αποφυγή τυχόν διαρροών πριν το όριο ζωής τους, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος υπερθέρμανσης του μηχανήματος αποφεύγοντας κρίσιμες βλάβες.

Πως θα καταλάβετε όμως, ότι ο μειωτήρας, ο κινητήρας τα αξονικά ή η αντλία σας δεν είναι ευθυγραμμισμένοι; Παρακάτω θα βρείτε μερικές ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν σφάλματα.

1. Φυσικά σημάδια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για να προλάβετε οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη ευθυγράμμιση στον στρεφόμενο εξοπλισμό σας. Συνεπώς, μια συχνή προσεκτική επιθεώρηση στον εξοπλισμό σας καθώς και στους συνδέσμους (κόπλερ) των επιμέρους μηχανημάτων θα ήταν αρκετά ωφέλιμη για την καλή λειτουργία τους. Ωστόσο εάν η ζημιά έχει ήδη προκληθεί είναι πιθανόν να παρατηρηθούν οι εξής αστοχίες:

  • Κατεστραμμένες στεγανοποιητικές διατάξεις και σύνδεσμοι
  • Φθαρμένα ρουλεμάν
  • Δονήσεις στον μειωτήρα
  • Χαλασμένα γρανάζια, γρέζια στο λιπαντικό μέσο
  • Υψηλότερες θερμοκρασίες μηχανήματος

2. Διαρροές στις στεγανωτικές διατάξεις

Αυτό τείνει να είναι το πρώτο σημάδι που αποδεικνύει ότι ο μειωτήρας, η αντλία ή τα αξονικά ενός κινητήρα δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται σημαντική γωνιακή απόκλιση! Συνεπώς εάν μια διάταξη με στεγανοποιητικά παρουσιάζει διαρροές η πιθανότητα κακής γωνιακής ευθυγράμμισης, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σχεδόν σίγουρη. Ουσιαστικά, τα στεγανοποιητικά (τσιμούχες) εκτρέπονται από τους κακώς ευθυγραμμισμένους άξονες, με αποτέλεσμα να φθείρονται και να εμφανίζονται διαρροές. Αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση λιπαντικού γεγονός που πρέπει να ληφθεί άμεσα υπόψη και να διορθωθεί.

3. Κατεστραμμένα ρουλεμάν

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα δυσδιάκριτο σημάδι που γίνεται αντιληπτό μόνο μετά από μια κακή ευθυγράμμιση. Τα ρουλεμάν που στηρίζουν το στροφείο λόγω ακραίων φορτίων παρουσιάζουν διάβρωση διάτρησης (pitting). Η καταστροφή των γραναζιών είναι επίσης, πιθανή καθώς αυτό το υπερβολικό φορτίο ασκεί πιέσεις μεταξύ των δοντιών του γραναζιού. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει αστοχία στο σώμα της μηχανής. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως αν τα ρουλεμάν έχουν φθαρεί/καταστραφεί, μπορεί να παρατηρηθούν σημαντικά αυξημένοι κραδασμοί.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι αναγκαίο να απενεργοποιηθεί το μηχάνημα και να φροντίσετε για συντήρηση και έλεγχχο ευθυγράμμισης.

Λίγα λόγια για την Easy Laser
H Easy-Laser® είναι από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής και διανομής συστημάτων μέτρησης με laser για κάθε τύπο βιομηχανικού εξοπλισμού στον κόσμο.  Δείτε περισσότερα εδώ

Διαβάσατε το παραπάνω άρθρο και σας έχουν δημιουργηθεί απορίες ή αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή από έναν ειδικό ευθυγράμμισης;

Επικοινωνήστε μαζί μας και πιστοποιημένος από την Easy Laser συνάδελφος θα σας κατευθύνει σε οτιδήποτε χρειάζεστε.

Θέματα από το Blog μας