-->

Blog

Customer Story | Παρακολούθηση πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Κηφισό

Σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε τη συνεργασία μας με το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας – Υδρογεωλογίας της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών στο πλαίσιο ενός δυναμικού έργου με επίκεντρο τον Κηφισό ποταμό και την ανάγκη ανίχνευσης και παρακολούθησης της στάθμης του νερού σε διάφορα σημεία του κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων. Με βάση αυτήν την επιτακτική ανάγκη, ξεκίνησε η υλοποίηση ενός καινοτόμου σχεδίου: H εγκατάσταση αισθητήρων μέτρησης στάθμης σε διαφορετικές τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού Κηφισού.

Για εμάς στη METRICA αυτό το έργο αναδεικνύει τη συνεχή μας δέσμευση για παροχή σύγχρονων, τεχνολογικά άρτιων λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών μας όσο απλές ή σύνθετες κι αν είναι.  Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ικανοποίηση των πελατών μας και βοηθάμε τους επαγγελματίες να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις λύσεις που χρησιμοποιούν στα έργα που αναλαμβάνουν.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Κηφισός ποταμός είναι ο κυριότερος ποταμός της Αττικής και συνθέτει την λεκάνη απορροής ή λεκανοπέδιο της Αττικής. Η Αττική περιβάλλεται από τα βουνά Πάρνηθα, Πεντέλη, Αιγάλεω και Υμηττός. Το λεκανοπέδιο έχει έκταση 534 km2, εκ των οποίων περίπου 379 km2 (71%) ανήκουν στη λεκάνη απορροής του Κηφισού. Το λεκανοπέδιο της Αθήνας χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστικοποίηση με πληθυσμό τεσσάρων (4) εκατομμυρίων κατοίκων. Η κύρια κοίτη του Κηφισού ποταμού έχει συνολικό μήκος περίπου 40 km, διασχίζει την Αθήνα για 25 km και εκβάλλει στον Σαρωνικό κόλπο. Το κατάντη τμήμα του ποτάμιου δικτύου έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο των ετών με 6,2 χλμ κοίτης να διατρέχουν σε διαμορφωμένη κοίτη ενώ 8 χλμ κοίτης υπογειοποιήθηκαν κατά το παρελθόν. Το κυριότερο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία τροφοδοτούνται από τις παρακείμενες λεκάνες, συγκεντρώνονται στον Κηφισό ποταμό και καταλήγουν στον Σαρωνικό κόλπο.  Η παρακολούθηση της στάθμης του νερού σε διάφορες θέσεις παρέχει καλύτερη εικόνα της υδρολογικής συμπεριφοράς του ποταμού και είναι πολύ σημαντική για την ανάλυση του φαινομένου.

Οι προκλήσεις

Τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον ποταμό σχετίζονται με προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων, που προκύπτουν από την επιφανειακή εκροή, καθώς το νερό προέρχεται από τις γειτονικές λεκάνες. Επομένως, η παρακολούθηση στάθμης νερού σε διάφορες τοποθεσίες προσφέρει καλύτερη κατανόηση της υδρολογικής συμπεριφοράς του ποταμού.

Σχετικά άρθρα για flood monitoring Εγκατάσταση δικτύου για έγκαιρη αντιπλημμυρική ενημέρωση στη Μάνδρα Αττικής | Αξιοπιστες λύσεις για έγκαιρη πρόγνωση & διαχείριση πλημμυρών

Η Λύση

Κατόπιν αυτοψίας και μελέτης εφαρμογής σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας – Υδρογεωλογίας επιλέχθηκαν οι αισθητήρες Pulsar REFLECT™ (2-Wire Radar Level Sensors) ως η καταλληλότερη επιλογή για την κάλυψη των αναγκών της εφαρμογής του έργου. Εγκαταστάθηκαν τρία αισθητήρια REFLECT™ σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού Κηφισού στην Αθήνα. Χάρη στη χαμηλή κατανάλωση ισχύος των αισθητήρων REFLECT, το σύστημα τροφοδοτείται με αξιοπιστία από ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ, ενώ η ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες εξασφαλίζει ακριβείς μετρήσεις μέσω της τεχνολογίας ραντάρ. Οι αισθητήρες REFLECT™ μεταφέρουν τα δεδομένα που συλλέγουν μέσω GSM στον server του Εργαστηρίου και στον διακομιστή της METRICA και στο λογισμικό διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων METEOVIEW2.

Στόχος του έργου είναι η παρακολούθηση της στάθμης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια πιθανών πλημμυρικών φαινομένων. Χάρη στο κέντρο διαχείρισης δεδομένων οι χρήστες της εφαρμογής λαμβάνουν άμεσες ειδοποιήσεις στις συσκευές τους, εάν η στάθμη του νερού αυξηθεί και υπερβεί τα προκαθορισμένα όρια.

Οι αισθητήρες & το λογισμικό

Pulsar REFLECT™ (2-Wire Radar Level Sensors) - Τα αισθητήρια Pulsar REFLECT™ είναι υψηλής ανθεκτικότητας και δεν απαιτούν τακτική συντήρηση. Η στενή γωνία δέσμης των 6° και η ανοσία στις περιβαλλοντικές συνθήκες (άνεμο, σκόνη, θερμοκρασιακές μεταβολές κ.α), επιτρέπουν στον αισθητήρα να μετρά την πραγματική στάθμη, παρέχοντας ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα. Μιλήστε με την ομάδα μας στο 2102815440 για περισσότερες πληροφορίες.

Meteoview2 - Το λογισμικό Meteoview2 έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία METRICA A.E. και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση και επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων. Η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη και οι χρήστες μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή από το smartphone, laptop ή tablet τους, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει συναγερμούς (alerts), όταν οι τιμές των παραμέτρων βρίσκονται εκτός των ορίων που ο ίδιος έχει θέσει. Οι συναγερμοί αυτοί μπορούν να αποστέλλονται μέσω mail, viber  ή sms. Μια από τις πολλές δυνατότητες του λογισμικού, είναι και η δυνατότητα κατασκευής χρονοσειρών για τις παραμέτρους που επιθυμεί ο χρήστης και η προβολή ιστορικού.

Το αποτέλεσμα - Η επιτυχία!

Μετά από 4 μήνες συνεχούς λειτουργίας, ο πελάτης μας είναι πραγματικά ικανοποιημένος με την απόδοση του εξοπλισμού καθώς είναι σε θέση να παρακολουθεί το επίπεδο του νερού σε πραγματικό χρόνο, να διατηρεί χρονοσειρές και να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για περαιτέρω αναλύσεις και μοντέλα. Παράλληλα, σημειώνει τη σημαντικότητα της σωστής εγκατάστασης και υποστήριξης της τεχνικής ομάδας της METRICA από την πρώτη στιγμή έως σήμερα.

Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην επιτυχή υλοποίηση έργων που βοηθούν την κοινωνία και το περιβάλλον!

Κατεβάστε το application note εδώ

Η METRICA είναι ο ιδανικός συνεργάτης είτε πρόκειται για την προμήθεια ενός οργάνου μέτρησης ή για μια καινοτόμo λύση που συνδυάζει εξοπλισμό & υπηρεσίες σε ένα μεγάλης κλίμακας, απαιτητικό έργο.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε περιλαμβάνουν την καθοδήγηση στην επιλογή των κατάλληλων οργάνων/λύσεων με γνώμονα τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών μας, το κόστος συντήρησης & διατήρησης του παρεχόμενου εξοπλισμού, το πραγματικό κόστος της επένδυσης, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές απαιτήσεις σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους πελάτες μας σε κάθε στάδιο της εργασίας τους προσφέρντας τους εκπαίδευση, δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού, πιστοποιημένο service και τεχνική υποστήριξη.

 

 

Θέματα από το Blog μας