HXGN SmartNet: Οδηγός Επιλογής Σημείου Βάσης για Μέγιστη Ακρίβεια

Nearest, iMAX, MAX και VRS: ποιο Σημείο Βάσης να χρησιμοποιήσω; Οι ειδικοί της ομάδας μας απαντούν.
HXGN SmartNet: Οδηγός Επιλογής Σημείου Βάσης για Μέγιστη Ακρίβεια

Η METRICA A.E. σε συνεργασία με τη Leica Geosystems AG έχει εγκαταστήσει το πανελλαδικό δίκτυο μόνιμων σταθμών αναφοράς HxGN SmartNet, το οποίο καλύπτει το σύνολο του Ελλαδικού χώρου με ακρίβεια RTK – NRTK (1 – 3cm 3D).

Η ακρίβεια στη μέτρηση είναι το παν, και όταν χρησιμοποιούμε το HxGN SmartNet για RTK και NRTK διορθώσεις, η επιλογή του σωστού σημείου βάσης κατά την παραμετροποίηση του δέκτη σας, παίζει ρόλο. Με τόσες επιλογές σε προϊόντα – Nearest, iMAX, MAX και VRS – πώς ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη;

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να εξηγήσει τις διαφορετικές δικτυακές τεχνικές σε εφαρμογές RTK (πραγματικού χρόνου) καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά των σημείων βάσης που πρέπει κάποιος να γνωρίζει για να επιλέξει σωστά.

Δικτυακές Τεχνικές σε εφαρμογές πραγματικού χρόνου: Πως λειτουργούν

Nearest: Αυτή η μέθοδος απαιτεί ο χρήστης να στείλει την προσεγγιστική του θέση στο υπολογιστικό κέντρο του δικτύου (π.χ. με πρωτόκολλο ΝΜΕΑ), έτσι ώστε να επιλεχθεί αυτομάτως ο κοντινότερος σε αυτόν διαθέσιμος σταθμός και να πάρει διορθώσεις από αυτόν. Αλλάζει αυτόματα σε περίπτωση μετακίνησης.

MAX (Master-Auxiliary Concept): Αυτή η μέθοδος δίνει στον δέκτη rover τον έλεγχο ώστε να προσδιορίσει μόνος του τα σφάλματα που εξαρτώνται από την απόσταση, βάσει όλων των σχετικών πληροφοριών, των ατμοσφαιρικών και γεωμετρικών σφαλμάτων, που παρατηρούνται από το δίκτυο. Κατά συνέπεια, ο δέκτης δεν χρειάζεται να στείλει την θέση του στο δίκτυο και μπορεί να επιλύει πολλαπλές επιλύσεις βάσης, αντί για μία και μόνο επίλυση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ακρίβεια και ομοιογένεια σε σχέση με προϊόντα Single Base, απαλλάσσοντας την μέτρηση από ατμοσφαιρικά σφάλματα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προϊόν υποστηρίζει μόνο GPS και GLONASS δορυφορικούς σχηματισμούς.

iMAX: Αυτή η μέθοδος απαιτεί ο χρήστης να στείλει την προσεγγιστική του θέση στο υπολογιστικό κέντρο του δικτύου, όπου υπολογίζονται οι διορθώσεις. Η μέθοδος iMAX χρησιμοποιεί φυσικό μόνιμο σταθμό (σε αντίθεση με την μέθοδο VRS) και άρα οι διορθώσεις συνδέονται με πραγματικό σημείο.

VRS: Αυτή η μέθοδος απαιτεί ο χρήστης να στείλει την προσεγγιστική του θέση στο υπολογιστικό κέντρο του δικτύου, όπου ένας εικονικός σταθμός δημιουργείται πολύ κοντά στον χρήστη. Χάρη στην μικρή απόσταση από τον σταθμό τα συστηματικά σφάλματα που οφείλονται στην απόσταση μειώνονται.

MSM-iMAX, MSM-VRS, MSM-NEAR
Πρόκειται για τις Full GNSS εκδόσεις των mount point των παραπάνω τεχνικών που είναι κατάλληλες για όλους τους σύγχρονους δέκτες που υποστηρίζουν όλους τους δορυφορικούς σχηματισμούς (GPS, Glonass, Beidou, Galileo).

Δικτυακές τεχνικές και οι διαφορές τους

Δορυφορικοί σχηματισμοί και εντοπισμός σήματος: οι GNSS RTK δέκτες εξοπλισμένοι με σύγχρονο measurement engine (ME) έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν δορυφορικά σήματα από διαφορετικούς δορυφορικούς σχηματισμούς και πολλαπλές συχνότητες.

  • Οι δέκτες Leica GNSS ενσωματώνουν τελευταίας γενιάς ΜΕ, με δυνατότητα εντοπισμού full GNSS, υποστηρίζοντας όλα τα σύγχρονα και μελλοντικά σήματα GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS και NavIC. Σε αυτούς τους δέκτες προτείνονται τα προϊόντα NEAR, iMAX και VRS για εύκολη επίλυση σε δυσκολότερα περιβάλλοντα.
  • Για παλαιότερης γενιάς δέκτες όπως οι Leica GPS1200, που υποστηρίζουν μόνο GPS και GLONASS δορυφορικούς σχηματισμούς, το προϊόν MAX παραμένει μια καλή επιλογή χάρη στον ευέλικτο υπολογισμό της θέσης του rover στο λογισμικό του δέκτη.


Μεγιστοποίηση της χρήσης όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων:
τα σήματα που περιλαμβάνονται στα δεδομένα RTK διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό θέσης, μιας και μόνο τα κοινά σήματα που είναι διαθέσιμα και στις δύο πλευρές, base και rover χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της θέσης RTK. Για να μεγιστοποιήσει ο χρήστης την δυνατότητα επίλυσης σε δύσκολα σημεία είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα δορυφορικά σήματα. Με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει δέκτη ο οποίος υποστηρίζει όλους τους δορυφορικούς μετασχηματισμούς (full GNSS) και χρησιμοποιώντας συνδρομή στο δίκτυο με την οποία γίνεται χρήση όλων των δορυφορικών σχηματισμών, όσο περισσότερα σήματα περιλαμβάνονται στις παρατηρήσεις τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια θέσης επιτυγχάνεται.

Στο μενού του rover, RTK Data Link Status στο λογισμικό Leica Captivate δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να ελέγξει τα σήματα τα οποία λαμβάνει από το δίκτυο. Είναι σημαντικό να ελέγχεται η συγκεκριμένη οθόνη ώστε να επιβεβαιώνεται πως ο πάροχος των δεδομένων του δικτύου, στέλνει όλα τα αναμενόμενα σήματα από τους υποστηριζόμενους δορυφορικούς σχηματισμούς.

Με τις δύο πρώτες μεθόδους (VRS και iMAX) γίνεται χρήση μεγαλύτερου αριθμού δορυφόρων στον προσδιορισμό θέσης, σε αντίθεση με το προϊόν MAX (στα δεξιά), με το οποίο χρησιμοποιούνται μόνο δορυφόροι GPS και GLONASS – ασχέτως του τι υποστηρίζει ο δέκτης.


Δικτυακή επίλυση ή Single Base επίλυση; Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη

Τα πλεονεκτήματα της δικτυακής επίλυσης έναντι της επίλυσης από έναν σταθμό είναι σημαντικά τόσο σε τεχνικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο.
Τα συστηματικά σφάλματα που εξαρτώνται από την απόσταση (πχ ατμοσφαιρικά σφάλματα) αναιρούνται πιο εύκολα. Επιπλέον, εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ακρίβεια σε RTK δεδομένα, λόγω επίλυσης περισσοτέρων βάσεων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη γεωμετρία (τριγωνισμοί). Τα παραπάνω επιτρέπουν στον χρήστη την δυνατότητα να εργαστεί και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20χλμ από τον σταθμό αναφοράς.

  • Τα προϊόντα iMAX and VRS είναι τα δύο δικτυακά προϊόντα τα οποία υποστηρίζουν όλους τους δορυφορικούς σχηματισμούς (full GNSS)
  • Το προϊόν NEAR είναι η εναλλακτική τεχνική της μεμονωμένης βάσης που χρησιμοποιείται για προσδιορισμό θέσης σε αποστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 5χλμ. Σε αυτή την περίπτωση το λογισμικό επιλέγει τον κοντινότερο στον χρήστη σταθμό, ανάλογα με την θέση που στέλνει και αλλάζει αυτόματα σε περίπτωση μετακίνησης.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρακτική ένδειξη της ποιότητας των διορθώσεων που λαμβάνει ο χρήστης πέρα από την απόσταση του χρήστη από τον μόνιμο σταθμό. Για το λόγο αυτό, όταν συγκρίνουμε δύο μετρήσεις ίδιου τύπου, προτείνεται να ελέγχουμε την παρακάτω ένδειξη (στο λογισμικό Leica Captivate). Στο συγκεκριμένο συγκρίνουμε παράδειγμα 2 μετρήσεις με iMAX προϊόν.

Τι σημείο βάσης να επιλέξω; VRS ή iMAX;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση (στην περίπτωση που οι δύο αυτές μέθοδοι υποστηρίζονται τόσο από τον δέκτη όσο και από το δίκτυο) είναι: δεν έχει σημασία! Οι δύο αυτές μέθοδοι πρέπει να φέρνουν ίδιο αποτέλεσμα.
Σε πρακτικό επίπεδο οι όποιες μικρές διαφορές μπορεί να υπάρξουν δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η πρακτική η οποία προτείνεται είναι ο χρήστης να δοκιμάζει αρχικά και τις 2 μεθόδους και να επιλέγει την μέθοδο, που στο συγκεκριμένο σημείο, χρησιμοποιεί μεγαλύτερο αριθμό δορυφορικών σχηματισμών και σημάτων.
Μην ξεχνάτε να επιλέγετε τον σωστό τύπο δικτύου στις ρυθμίσεις του δέκτη ανάλογα με το επιλεγμένο σημείο βάσης. Η λάθος ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορές στο χειρισμό των ατμοσφαιρικών σφαλμάτων μεταξύ χρήστη και δικτύου, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης.

Πώς να Επιλέξετε τη Βέλτιστη Μέθοδο

Αν έχετε δέκτη τελευταίας γενιάς
• Χρησιμοποιήστε MSM-iMAX, MSM-VRS, MSM-NEAR για καλύτερη ακρίβεια και υποστήριξη όλων των δορυφορικών συστημάτων (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou, QZSS, NavIC).
• Αν είστε απ’ τους τυχερούς και χρησιμοποιείτε Leica Captivate, ελέγξτε πάντα το RTK Data Link Status για να επιβεβαιώσετε ότι λαμβάνετε όλα τα διαθέσιμα σήματα.

Αν ο δέκτης σας είναι παλαιότερης γενιάς
Προτιμήστε το MAX, καθώς χρησιμοποιεί GPS και GLONASS και επιτρέπει ευέλικτο υπολογισμό της θέσης από το λογισμικό του δέκτη.
Αν η απόσταση από τον σταθμό είναι μικρή (λιγότερο από 5χλμ)
• Το Nearest είναι μια απλή και γρήγορη λύση. Λειτουργεί αυτόματα και αλλάζει σταθμό αν μετακινηθείτε.

Δικτυακή επίλυση ή Single Base;
• Η δικτυακή επίλυση (iMAX, VRS) εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις, λόγω της τριγωνισμένης λύσης.
• Το Single Base (Nearest) είναι προτιμότερο σε πολύ πυκνά δίκτυα, όπου οι αποστάσεις μεταξύ σταθμών είναι μικρές.

Συμπεράσματα – Ποιο Σημείο Βάσης να Επιλέξετε;

  • MAX – Για παλαιότερους δέκτες που υποστηρίζουν μόνο GPS & GLONASS.
  • Nearest – Ιδανικό για πυκνά δίκτυα και μικρές αποστάσεις.
  • MSM – iMAX ή MSM – VRS – Αν έχετε δέκτη full GNSS, προτιμήστε ένα από αυτά για μέγιστη ακρίβεια.
  • MSM – VRS – Αν χρησιμοποιείτε non-Leica δέκτη.
  • MSM – iMAX – Αν έχετε Leica δέκτη και θέλετε διορθώσεις από φυσικό σταθμό.


Και μην ξεχνάτε: ελέγξτε τον αριθμό των δορυφόρων που λαμβάνει ο δέκτης σας! Κάνει τη διαφορά στην ακρίβεια της μέτρησης σας.

Βρείτε εδώ πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο HxGN SmartNet. Αν δεν είστε χρήστης και θέλετε να το δοκιμάσετε, ζητήστε δωρεάν 7ημερη συνδρομή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ομάδα μας στο 2102202130.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟi

Διαβάστε Επίσης

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μετάβαση στο περιεχόμενο