METRICA ΛΥΣΕΙΣ

Παρακολούθηση καιρού αυτοκινητοδρόμων

Αξιόπιστα δεδομένα. Σίγουρες αποφάσεις. Ασφαλείς δρόμοι.

Μας εμπιστεύονται πάνω από 40 καταξιωμένοι κατασκευαστές

Συστσήματα οδικού καιρού
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

Παρακολούθηση καιρού σε οδικά δίκτυα

Η διατήρηση της ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Εκτός από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, οι απότομες διακυμάνσεις του καιρού και η ένταση των καιρικών φαινομένων θέτουν περαιτέρω προκλήσεις για τους φορείς λήψης αποφάσεων. Για να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία, οι ακριβείς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στις οδικές αρτηρίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Ένα δίκτυο Συστημάτων Πληροφοριών Οδικού Καιρού (RWIS) σε συνδυασμό με κινητούς αισθητήρες σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις καιρικές συνθήκες των οδικών δικτύων στα σωστά σημεία και σε πραγματικό χρόνο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αντιμετωπίστε τις καιρικές προκλήσεις στα σύγχρονα οδικά δίκτυα

Εξοπλιστείτε με αξιόπιστο εξοπλισμό, συνδυάστε αισθητήρες και τεχνολογίες για αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών πρόληψης, συντήρησης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών στο οδόστρωμα. 

 • Επικίνδυνες Οδικές συνθήκες καιρού
  • Ενημέρωση αρμόδιων Υπηρεσιών
  • Live Ενημέρωση – ασφάλεια πολιτών (Smart Cities)
  • Άμεση επέμβαση των Υπηρεσιών στα κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία
  • Αυξημένη ασφάλεια του οδικού δικτύου
 • Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις
  • Χρήση λιγότερων χημικών για αποχιονισμό
  • Προστασία Περιβάλλοντος
 • Καθυστερήσεις
  • Καλύτερος σχεδιασμός ταξιδιών για επισκέπτες
  • Καλύτερος σχεδιασμός δρομολογίων για αστικές συγκοινωνίες
 • Πόροι
  • Εξοικονόμηση σε υλικά αποχιονισμού & δρομολόγια οχημάτων
  • Μείωση επιπτώσεων βάση πρόληψης
  • Αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση ατυχημάτων λόγω κακοκαιρίας.
  • Τύπος & ένταση κατακρημνίσματος (βροχή, χιόνι, χαλάζι κλπ)

  • Θερμοκρασία / Υγρασία Αέρα – Σημείο Δρόσου

  • Θερμοκρασία οδοστρώματος και υπό το οδόστρωμα (-5cm & -30cm)

  • Νερό/χιόνι/πάγος στην επιφάνεια του οδοστρώματος

  • Θερμοκρασία πήξεως νερού (freezing point)

  • Παρουσία χημικών υπολειμμάτων (π.χ. αλάτι)

  • Τριβή ή πρόσφυση ελαστικών (friction)

  • Ταχύτητα & Διεύθυνση Ανέμου

  • Ορατότητα

Οι επεμβατικοί αισθητήρες είναι αισθητήρες που ενσωματώνονται στο οδόστρωμα. Για τη μέτρηση ενός ευρέος φάσματος παραμέτρων, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός παθητικών και ενεργών αισθητήρων. Οι παθητικοί αισθητήρες ανιχνεύουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του οδοστρώματος, το ύψος του νερού έως και 4 mm, το ποσοστό πάγου και τη θερμοκρασία πήξης του νερού (freezing point), την τριβή (πρόσφυση) και την κατάσταση του οδοστρώματος (ξηρό/υγρό/υγρό/με πάγο ή χιόνι/ υγρό με αλάτι/βρεγμένο με αλάτι).

Ο σχεδιασμός του περιβλήματος των αισθητήρων επιτρέπει την εύκολη συντήρηση/εκ νέου βαθμονόμηση και την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (χρήση ηλιακής ενέργειας).

Ο συνδυασμός ενός παθητικού+ενεργού αισθητήρα χρησιμοποιείται για να υπολογίσει το σημείο πήξης του νερού (freezing point) για διάφορα αντι-παγωτικά υλικά εκτός του NaCl (MgCl, CaCl).

Ένα μόνο σημείο μέτρησης συχνά δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες του δρόμου. Η χρήση οπτικών αισθητήρων δίνει δεδομένα για μια μεγαλύτερη επιφάνεια αντί για σημειακή μέτρηση.

Οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος και χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρακολούθηση γεφυρών όπου η χρήση επεμβατικών αισθητήρων είναι πολλές φορές απαγορευτική. Μετρούν τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του οδοστρώματος όπως η υγρασία, ο πάγος, το χιόνι ή ο παγετός καθώς και τα ύψη κάλυψης με νερό, το ποσοστό πάγου στο νερό και τη θερμοκρασία του σημείου πήξεως του νερού (freezing point). Αυτές οι μετρήσεις καθορίζουν τον συντελεστή τριβής στο δρόμο.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των αισθητήρων οπτικής παρακολούθησης είναι η εύκολη εγκατάσταση και ενσωμάτωσή τους σε υπάρχοντα δίκτυα αλλά και η ακρίβεια των μετρήσεων τους.

Σημείωση: το ύψος του φιλμ νερού μετριέται σε μικρόμετρα. Από μόλις 10 μικρόμετρα, ένας δρόμος δεν είναι πλέον στεγνός. Με περισσότερα από 700 μικρόμετρα (0,7 mm), υπάρχει κίνδυνος υδρολίσθησης.

Ένα πυκνό δίκτυο σταθερών αισθητήρων είναι απαραίτητο για την αξιόπιστη παρακολούθηση των δρόμων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν μέρη που δεν καλύπτονται ούτε από επεμβατικούς ούτε από οπτικούς αισθητήρες.

Για την κάλυψη αυτών των περιοχών ή για τον εντοπισμό κρίσιμων σημείων ο Lufft MARWIS είναι μια τέλεια προσθήκη σε κάθε δίκτυο παρακολούθησης. Ο βραβευμένος αυτός αισθητήρας μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν, κάθε αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο όχημα. Μετρά έως και 100 φορές το δευτερόλεπτο εν κινήσει και αναφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Με τους κινητούς αισθητήρες έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης του δρόμου σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνετε με ακρίβεια τα δεδομένα από το δίκτυο σας και οδηγείστε σε ορθότερες αποφάσεις (ποσότητα αλατιού το δρόμο, προειδοποιήσεις κλπ).

Αισθητήρες Οδικού καιρού

Υπάρχουν τρεις τύποι αισθητήρων παρακολούθησης συνθηκών οδοστρώματος: επεμβατικοί, μη επεμβατικοί και κινητοί αισθητήρες. Ιδανικά, ένα δίκτυο παρακολούθησης οδικού καιρού διαθέτει όλους τους τύπους αισθητήρων.

Compact μετεωρολογικοί σταθμοί

Ανακαλύψτε την ευρεία γκάμα μετεωρολογικών σταθμών από αξιόπιστους κατασκευαστές. Η ομάδα μας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάλογα με τις προδιαγραφές και το budget του έργου σας.

Μέτρηση ορατότητας

Η ορατότητα είναι παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την οδική συμπεριφορά και σε συνδυασμό με άλλα καιρικά φαινόμενα όπως βροχή ή χιόνι μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των οχημάτων στα οδικά δίκτυα. 

METRICA EXPERTS

Χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σας;

Συζητήστε μαζί μας τις ανάγκες της εργασίας, τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Γνωρίστε την ομάδα μας και τις λύσεις μας και επιλέξτε κατόπιν ό,τι θα σας βοηθήσει να επιτύχετε.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ

Ανακαλύψτε τι ταιριάζει στην επιχείρηση σας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ONLINE MEETING

Κλείστε ραντεβού & δείτε live τις λύσεις που σας ενδιαφέρουν

Εναλλακτικά ανακαλύψτε μία εξατομικευμένη λύση για τις ανάγκες της θέσης σας.

Αγορά
Εξοπλισμού

Εμπιστευτείτε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, την αξιοπιστία των κατασκευαστών που αντιπροσωπεύουμε και επενδύστε στην αγορά του εξοπλισμού / λογισμικού που σας ενδιαφέρει. Απογειώστε την επιχείρηση σας επιλέγοντας έξυπνες, ποιοτικές λύσεις & έναν αξιόπιστο συνεργάτη.

Ενοικίαση
Εξοπλισμού

Δίνουμε σημασία στην ευελιξία που χρειάζεται κάθε σύγχρονος επαγγελματίας για να επιτύχει τους στόχους του. Λαμβάνουμε υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις των εφαρμογών που καλείστε να ολοκληρώσετε και σας προτείνουμε ένα μεγάλο εύρος λύσεων προς ενοικίαση.

Υπηρεσίες
Μετρήσεων

Είναι το έργο σας σύνθετο ή απαιτεί πόρους που δεν έχετε στη διάθεση σας;
Οι έμπειροι μηχανικοί της METRICA συλλέγουν, οργανώνουν και σας παραδίδουν αρχεία που πληρούν τις προδιαγραφές του έργου σας, στους επιθυμητούς μορφότυπους, συμβατούς με τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής σας.

Ανακαλύψτε τα λογισμικά

Το λογισμικό διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων Meteoview2 ενθαρρύνει την παρακολούθηση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΑΣ

Χρήσιμα Άρθρα

Βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα που αφορούν τον κλάδο και τις εφαρμογές σας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε αναλυτικά;

Στείλτε μας το αίτημα σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συζητήσουμε ενδελεχώς το ενδεχόμενο συνεργασίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μετάβαση στο περιεχόμενο