7+1 τομείς που η τεχνολογία 3D Scanning είναι απαραίτητη στον κλάδο της Ναυτιλίας

Η τεχνολογία 3D Laser Scanning εκτός από τους χώρους της Αρχιτεκτονικής & Κατασκευής βρίσκει εφαρμογή και σε μια πληθώρα άλλων κλάδων. Ένας από αυτούς είναι και η Βιομηχανία της Ναυτιλίας.

Η τεχνολογία 3D Laser Scanning εκτός από τους χώρους της Αρχιτεκτονικής & Κατασκευής βρίσκει εφαρμογή και σε μια πληθώρα άλλων κλάδων. Ένας από αυτούς είναι και η Βιομηχανία της Ναυτιλίας (ναυπηγική, ναυτική μηχανική) όπου η τρισδιάσταστη τεκμηρίωση βοηθά σημαντικά στον σχεδιασμό, την κατασκευή, την επιθεώρηση, την επισκευή, ακόμα και την προβολή (yachting) συμβάλλοντας στην άρτια, γρήγορη και αξιόπιστη υλοποίηση, την εξοικονόμηση κόστους και την ορθότητα των εργασιών.

Γιατί;

Η πολυπλοκότητα και ο όγκος των χώρων στα πλοία καθώς και των συστημάτων – εξαρτημάτων που τους επενδύουν, οι σύνθετες γεωμετρίες καθώς και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του προγράμματος των πλοίων καθιστούν τον έλεγχο και τις εργασίες μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Γι’ αυτόν τον λόγο η τεχνολογία 3D Scanning αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε αποτυπώσεις πολύπλοκων γεωμετριών σε δυσπρόσιτα σημεία με εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο διατηρώντας παράλληλα την αξιοπιστία των μετρήσεων.

Καλύπτοντας μια σειρά εφαρμογών, οι διαφορετικές λύσεις 3D σαρωτών laser εγγυώνται απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία προσφέροντας παράλληλα υψηλές ταχύτητες για ορθή και ταχύτερη εργασία στον τομέα της ναυτικής μηχανικής και ναυπηγικής.

Δείτε σχετικά case studies

 

Εφαρμογές της τεχνολογίας 3D Scanning στον τομέα της Ναυτιλίας

1. Σχεδιασμός yacht/πλοίων

Η τεχνολογία 3D σάρωσης βοηθάει στην δημιουργία λεπτομερών ψηφιακών μοντέλων yacht και κάθε είδους πλοίου (as-built). Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την πιθανή μετασκευή μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος της διαδικασίας.

2. Ανακατασκευή, ανακαίνιση

Στο χώρο του yachting οι κατασκευαστές, από μικρά φουσκωτά μέχρι mega yacht, επιζητούν πάντα την τελειότητα. Η τεχνολογία 3D Scanning είναι το κλειδί που μπορεί να βοηθήσει σε κάθε φάση της κατασκευής ενός μοντέλου αποτρέποντας λάθη, περιττούς σχεδιασμούς και σπατάλη χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, η τρισδιάστατη σάρωση εφαρμόζεται για την ολοκληρωμένη αποτύπωση του σχήματος και της δομής ενός σκάφους και χρησιμοποιείται οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί ανακατασκευή ή κάποια προσθήκη καθώς παρέχονται ακριβή γεωμετρικά δεδομένα. Οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να παράγουν νέα εξαρτήματα με απόλυτα ακριβείς διαστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία παραγωγής εξαρτημάτων πραγματοποιείται σε πολύ λιγότερο χρόνο, είναι οικονομικά πιο αποδοτική ενώ εξαλείφονται λάθη και επανασχεδιασμοί.
Παραδείγματα εφαρμογών Inftatable boat

3. Ασφάλεια και επιθεώρηση

Η τεχνολογία 3D scanning αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της κατάστασης των πλοίων. Με τη χρήση τρισδιάστατης σάρωσης, δημιουργούνται τα ψηφιακά μοντέλα των πλοίων τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα αρχικά σχέδια (as-built vs design) και να εντοπιστούν εύκολα και γρήγορα πιθανές αποκλίσεις και προβλήματα.
Παράδειγμα: Bulk Carrier Geometrical Inspection

4. DimCon Survey

Καθώς πολλές φορές τοποθετούνται σε ειδικού τύπου πλοία αισθητήρες για την σωστή επιχειρησιακή του δράση κρίνεται απαραίτητη η γεωμετρική επιθεώρηση τους (DimCon Survey). Με τη χρήση συστημάτων 3D scanning όλοι οι αισθητήρες ενδιαφέροντος μπορούν να αποτυπωθούν και στην συνέχεια να ελεγχθούν ως προς τη θέση, την κατεύθυνση και την κλίση σε σύγκριση με τα κύρια δεδομένα του σκάφους και του εξοπλισμού.
Παράδειγμα: Dimensional Inspection

5. Αποτύπωση Ατυχημάτων και Claims Reports

Σε περίπτωση σύγκρουσης ή προσάραξης (grounding) η 3D σάρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία και καταγραφή των ζημιών με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση των αιτιών του ατυχήματος και στην εκτίμηση αποκατάστασης των ζημιών του πλοίου, καθώς και στη τεκμηρίωση των αιτημάτων για τους εμπλεκόμενους φορείς.

6. Δημιουργία ναυτικών γραμμών

Οι ναυτικές γραμμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την αξιολόγηση πλοίων, συνεισφέροντας στην επίτευξη βέλτιστης απόδοσης, ασφάλειας και αντοχής του πλοίου. Χάρη στην τεχνολογία του 3D Scanning μπορεί να πραγματοποιηθεί λεπτομερής αποτύπωση της επιφάνειας του κελύφους (hull) του πλοίου με αποτέλεσμα την δημιουργία ναυτικών γραμμών καθώς και 3D μοντέλων.
Παράδειγμα: 3D model & Waterlines | Naval lines extraction

7. Ογκομετρικοί πίνακες

Η διαχείριση της χωρητικότητας των δεξαμενών των πλοίων αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λειτουργικό και οικονομικό παράγοντα. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς διαστάσεις των δεξαμενών του πλοίου για να προγραμματίζουν οι αρμόδιοι τους απαραίτητους ανεφοδιασμούς καυσίμων και λοιπών πρώτων υλών. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ωφέλιμο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένα σχέδια ακριβείας. Η χρήση συστημάτων 3D Scanning σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη 3D μοντέλων για τους κρίσιμους χώρους του πλοίου όπως είναι δεξαμενές.
Παράδειγμα: Sounding tables

8. Έρευνα και Ανάπτυξη

Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αναβαθμίσεις στα πλοία και να εγκατασταθούν διάφορα συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας όπως διαχείρισης νερού ή Scrubber. Για τον σκοπό αυτό ο διαθέσιμος χώρος αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συναρμολόγηση των διατάξεων γίνεται μέσα στους χώρους του μηχανοστασίου η ολοκλήρωση των εργασιών με παραδοσιακές μεθόδους φαίνεται να είναι ένας εφιάλτης για τον μηχανικό έργου αφού η πολυπλοκότητα των χώρων αποτελεί μεγάλο εμπόδιο. Επιπλέον, λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος του πλοίου η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο απαιτητική δυσκολεύοντας περισσότερο την ακριβή και πλήρη αποτύπωση. Η τεχνολογία Reality Capture είναι η πιο σύγχρονη λύση για τέτοιου είδους περιπτώσεις αφού η αποτύπωση ενός μηχανοστασίου μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και σε μια μέρα. Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση 3D σαρωτών λέιζερ και κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να σαρωθούν ζώνες του πλοίου όπως μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο, καταστρώματα κα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Παράδειγμα: 3D scanning for Ballast Water Treatment Feasibility Study

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της τεχνολογίας 3D σάρωσης στον κλάδο της ναυτιλίας. Η ψηφιακή καταγραφή τρισδιάστατων μοντέλων πλοίων παρέχει ακριβείς γεωμετρικές πληροφορίες και μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τις διαδικασίες συντήρησης στη ναυτιλία.

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη χρήση της τεχνολογίας 3D στον κλάδο της ναυπηγικής, της ναυτικής μηχανικής και γενικότερα τη ναυτιλίας, επικοινωνήστε με την ομάδα μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Διαβάστε Επίσης

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μετάβαση στο περιεχόμενο