Μετεωρολογικά, Υδρολογικά

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-Αντιπλημμυρική Ενημέρωση

Εγκατάσταση υδρομετεωρολογικών σταθμών στη λεκάνη απορροής Μάνδρας.
Έγκαιρη Αντιπλημμυρική Ενημέρωση

Η εφαρμογή αφορά την εγκατάσταση τριών τηλεμετρικών υδρομετεωρολογικών σταθμών σε τρεις κρίσιμες θέσεις στη λεκάνη απορροής Μάνδρας – Μαγούλας – Ελευσίνας, στα πλαίσια των εν εξελίξει ερευνητικών δράσεων της υπηρεσίας FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMURBS/ERA-PLANET σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Το δίκτυο των τηλεμετρικών σταθμών συλλέγει και διανέμει πληροφορίες για 10 κρίσιμες περιβαλλοντικές παραμέτρους: βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία, και ηλιακή ακτινοβολία. Σκοπός είναι η έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων επιχειρησιακών φορέων (Πολιτική Προστασία, Δήμοι, Περιφέρεια κ.α.) μέσω αδιάλειπτης παροχής χρήσιμων πληροφοριών για διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε πραγματικό χρόνο.

Για την εφαρμογή χρειάστηκε να υπολογιστεί υδρολογική παροχή με τον αισθητήρα μέτρησης στάθμης και επιφανειακής ταχύτητας GEOLUX RSS-2-300 WL. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση βροχόπτωσης και μετεωρολογικών δεδομένων (θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση, ταχύτητα & διεύθυνση ανέμου) με τον μετεωρολογικό σταθμό GILL MaxiMet GMX531. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η μετάδοση προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω SMS και email συνοδευόμενα από φωτογραφίες της υφιστάμενης κατάστασης στις θέσεις υπέρβασης των συναγερμών, με μεταβολή της συχνότητας αποστολής σύμφωνα με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Εμπνευστείτε από απλές & συνθετεσ εφαρμογες

Διαβάστε επίσης

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Μετάβαση στο περιεχόμενο